Oczyszczanie organizmu nie tylko wiosną!

Oczyszczanie organizmu nie tylko wiosną!

Wielu z nas kojarzy oczyszczanie organizmu jedynie z wiosną. Jednak o sprawne funkcjonowanie organizmu warto dbać przez cały rok. Sprawdź, jak przeprowadzić detoks jesienią, aby wzmocnić układ immunologiczny i jednocześnie zadbać o dobre samopoczucie.

Toksyny – źródło problemów zdrowotnych

Z toksynami mamy do czynienia przez cały czas. Ma to związek z rozwojem przemysłu, motoryzacją i tym samym zanieczyszczeniem powietrza. Mamy z nimi kontakt również poprzez stosowanie środków chemicznych, kosmetyków, a nawet przez niewłaściwą dietę. W każdym spożywanym przez nas pożywieniu, poza substancjami odżywczymi nasz organizm przyjmuje także toksyny, które wpływają negatywnie na jego funkcjonowanie. Toksynami nazywamy także uboczne produkty przemiany materii, które są magazynowane w naszym ciele. Nic więc dziwnego, że w okresie jesienno-zimowym poziom naszej aktywności znacząco się obniża. Dlatego postaw na jesienne oczyszczanie organizmu. Spraw, aby energia i dobre samopoczucie towarzyszyły Ci cały czas.

Zbytnie zanieczyszczenie organizmu może prowadzić do problemów zdrowotnych: zatrucia, alergie, defekty skóry, wypadanie włosów, przemęczenie, a także może wpływać na pojawienie się zmian nowotworowych. Dlatego tak ważne jest dbanie o regularną detoksykację organizmu.

Aby ograniczyć przyjmowanie niekorzystnych związków chemicznych, warto wyeliminować z diety produkty typu instant, konserwanty, barwniki i inne ulepszacze. Jednak jest to bardzo trudne zadanie i trzeba mu poświęcić sporo uwagi (należy analizować każdą etykietę produktu). A tego czasu każdemu z nas często brakuje. Jednak nie warto się poddawać, bo z toksynami można walczyć poprzez usprawnienie procesu detoksykacji.

Sezonowe owoce usprawniają detoksykację

W okresie jesiennym można skorzystać z sezonowych owoców i warzyw, które skutecznie wspomagają oczyszczanie organizmu. Na pierwszym miejscu są oczywiście jabłka, które teraz są wszędzie dostępne. Możesz je jeść jako przekąskę w pracy, ale pamiętaj, żeby je uprzednio umyć. Jabłka najlepiej jeść ze skórą, bo zaraz pod nią kryje się najwięcej składników odżywczych. Jabłka usprawniają pracę układu trawienia, dzięki czemu toksyny są łatwiej usuwane z organizmu. Z kolei buraki wpływają na szybszą regenerację wątroby (to w niej zachodzi detoksykacja) i ułatwiają odtruwanie organizmu, dzięki zawartości sporej ilości antyoksydantów. Zwróć również uwagę na białą kapustę, która wygląda niepozorne, a kryje w sobie moc właściwości zdrowotnych. Neutralizuje ona szkodliwe substancje przemiany materii w naszym organizmie, a także pomaga pozbyć się nadmiaru wody i toksyn, dzięki właściwościom moczopędnym. Nie zapominaj także o żurawinie, która jest idealnym źródłem błonnika i antyoksydantów, a przy tym posiada spore ilości witaminy C, która wspomaga ochronę organizmu przed sezonowym przeziębieniem.

Aktywność fizyczna dla zdrowia i samopoczucia

Odpowiednia dieta to nie wszystko. W okresie jesienno-zimowym nie możesz zapominać o aktywności fizycznej. Usprawnia ona układ ochronny organizmu, poprawia krążenie krwi, a także pozwala odpowiednio dotlenić mózg. Jaką formę aktywności wybrać możesz sprawdzić we wpisie: „Forma jesienią – jak zadbać?”. Idealnym rozwiązaniem jest połączenie aktywności fizycznej, zbilansowanej diety, bogatej w składniki odżywcze i naturalnej suplementacji, jak np. Detox + Cholester.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*